kan jag använda en vpn utanför arbetet?

Ja. Den vanligaste typen av VPN-tjänster är gratis offentliga tjänster. i google play, app store och på internet hittar du tusentals sådana godmodiga människor. De ger dig en VPN gratis och tar på sig alla tillhörande kostnader, inklusive betalning för datacentertjänster, utveckling av praktiska applikationer, support och så vidare. i gengäld behöver de bara information om allt du gör online för att sälja ditt detaljerade digitala porträtt till annonsörer. Samtidigt kan du visa dina egna annonser baserat på dina intressen. allt är enkelt och ärligt.

Betalda VPN-tjänster är en annan sak helt. I teorin lever de av abonnemangsavgiften och använder inte användardata för försäljning och reklam. Problemet är att det är mycket svårt att kontrollera deras ärlighet.

Kanske tar en smart tjänst pengar från både dig och de som är villiga att köpa dina data.

Det finns en separat kategori av paranoider-vanliga medborgare som tror att deras tråkiga vardag kan vara intressant för storebror. De väljer en VPN med en ökad garanti för anonymitet och skydd mot övervakning. Problemet är att de flesta av dessa tjänster, särskilt inhemska, kommer att vidarebefordra information om användaren till brottsbekämpande organ vid första förfrågan.

Som nämnts i början av artikeln kan en VPN jämföras med en tunnel som förbinder många vägar. Ingen utanför vet vad som händer i den, förutom ägaren. Han har övervakningskameror på varje meter. Han ser allt och kan förfoga över information efter eget gottfinnande.